Achter de Groene Heuvels
Een onderzoek naar alternatieve vormen van wonen en samenleven.

2020 / 2021
Achter De Groene Heuvels, een project over een bijzondere landerij in een klein dorpje in het oosten van Nederland. De filosofie achter de recreatie landerij aldus de eigenaar, Arnold: „We creëren een groene oase van rust, waar mensen kunnen recreëren en werken met respect voor elkaar en de natuur. Iedereen vindt hier ruimte en mogelijkheden om creatief en muzikaal bezig te zijn.” Op de kavels mogen de huurders zelf weten wat ze doen. Er zijn ateliers, vakantiehuisjes, aravans, woonwagens, moestuinen en weilanden voor boerderijdieren.


Arnold, eigenaar van de camping, kocht als 28-jarige van zijn ouders vijf stukken grond van twaalf hectare met weilanden en een door zijn vader aangelegd bos, gelegen aan het riviertje de Wetering. Voor het verwezenlijken van De Hof van Wezel voerde Arnold lang strijd. In 1992 kreeg hij een tijdelijke vergunning voor verblijfsrecreatie en begon hij met vijf staanplaatsen. „Vanaf het begin had burgemeester Zijlmans van Beuningen iets tegen De Hof en greep hij alles aan om De Hof tegen te werken en liefst te laten sluiten. In 1999 dwong een positieve uitspraak van de Raad van State hen om het bestemmingsplan te wijzigen vóór 2002, maar dat gebeurde pas in 2012. Ondanks de tegenwerking, groeide De Hof gestaag van vijf naar de 150 vaste kavels nu.”
Maak kennis met Patricia. Elk jaar reist ze hierheen om te ontsnappen aan de chaos van Amsterdam. Ze vertelde me dat ze precies 100 dagen op de camping was op de dag dat ik haar bezocht. Ze liet me zelfs de app zien die de dagen bijhoudt. Ze vierde het met een biertje en een joint. “Het leven is hier goed”, zei ze. “Het is een kleine utopie”.
Ruben komt al ruim 20 jaar naar de camping. en heeft er een klein huisje gebouwd. De camping maakt een groot deel uit van zijn leven. Zijn kinderen brachten hier tijdens hun jeugd veel tijd door en hij trouwde hier zelfs met zijn vrouw. Ruben is ook de eigenaar van “De Studio”, een plek op de camping waar mensen muziek maken en spelen. Ruben maakt zelf graag reggae en technomuziek.
Tine komt al 12 jaar naar De Hof en heeft er samen met haar partner een klein hutje staan. Ze komt maar al te graag in haar moestuin waar van alles groeit. Ze is er helemaal in haar element.
Sita staat samen met haar vriend en hond op de camping. Ze vertelde dat ze al eens eerder mee heeft gedaan aan fotoprojecten. Normaal gesproken zit ze in de winter in Zuid-Frankrijk. Daar werkt ze op een boerderij waar ze de hele dag kan werken met dieren.
Jan komt af en aan naar De Hof. Een aantal jaar geleden had hij een plekje die hij later heeft afgestaan aan een ander. Maar hij kreeg heimwee en heeft nu weer een nieuw plekje op de camping. Jan is druk bezig met het wegsnoeien van de boom die eerder die week is omgewaaid door een hevige storm. De stam van de boom is in het water beland. Deze heeft hij samen met andere Jan en eigenaar Arnold uit het water gesleept.
Renate heeft sinds 2 jaar een plekje op de camping en is druk bezig met het bouwen van haar eigen atelier. Zelf is ze een kunstenaar die veel bezig is met fotografie en zeefdrukken. Haar huisje is dus ook een explosie van creativiteit. Ze vertelde me over haar hondje Tito die afgelopen jaar is overleden. Ze heeft toen een bevriend campinggenoot (Sita) gevraagd of ze van de vacht van haar hondje een kleedje kan maken.
Sjaak is natuurbeheerder en heeft voor het eerst in jaren een vaste baan waar hij heel blij mee is. Het dak van zijn huisje staat vol met zonnepanelen en in zijn zelf gebouwde schuur stond zijn trekker. Tijdens de eerste coronalockdown heeft Sjaak zich gewaagd aan het bouwen van een eigen douche, aangezien het sanitairgebouw op de camping dicht was.
Dit is Martijn. Martijn is druk aan het werken in de tuin. Hij is een oude pallet aan het repareren om een zonnepaneel op te monteren. Zijn huisje is niet de minste. Volgens Martijn was dit het best geïsoleerde huis op de camping. De muren zijn gemaakt van hooibalen, ijzerdraad en klei.
Expositie @ Pennings Foundation, Eindhoven