Writting women in to history: Hélène Dutrieu
Het levensverhaal en de prestaties van werelds eerste wielrenster en stuntvrouw Hélène Dutrieu.

2024
Voor het vak Writting Women into History maakte ik in samenwerking met Fay Korthuis, Wiebe Schröder, Eva Ketting en Gaia Scarpinato een podcast over de Belgische wielrenster en stunt vrouw Hélène Dutrieu. Hiervoor verzorgde ik het interview met Gunter Segers en de montage.  De aflevering is geredigeerd door MAE Heritage en gepubliceerd door de universiteit van Amsterdam. Het hele verhaal is te beluisteren via onderstaande link op Spotify.


Hélène Dutrieu, groeide op als de dochter van een militair. Ze startte haar wielercarrière op veertienjarige leeftijd, samen met haar broer Eugène. Tussen 1897 en 1898 behaalde ze wereldkampioenschappen en zette ze een werelduurrecord neer. Later verhuisde ze naar Parijs, voor een carriere switch naar stuntvrouw. Haar bijnaam "de menselijke pijl" heeft ze te danken aan haar eigen spectaculaire stunt.

In de podcast verteld schrijver Gunter Segers de levensloop van Dutrieu. De spanning bouwt op tot Hélène aan de top van de schans van haar zelfbedachte stunt staat. Tot slot presenteren we waarom juist zij zo belangrijk is geweest voor de emancipatie van de vrouw.