Beste Guus (Work in progress)
Op zoek naar Guus van Hemert

2023 / 2024
Beste Guus verteld het verhaal van kunstenaar, schrijver en jezuïet Guus van Hemert. In 2023 kwam ik hem op het spoor door een uit de hand gelopen verzameling ansichtkaarten. Stap voor stap via boeken, archieven en kenissen van Amsterdam tot Leuven kwam ik steeds meer te weten over Guus. Het blijkt een man die mij enorm inspireerd, en ik denk nog vele anderen. Zijn verhaal en de weg daar naar toe is vereeuwigd in het boek: Beste Guus.
Dit project is een project in uitvoering. Op het moment ben ik druk bezig met het interviewen van kenissen, broeders, buren en vrienden van Guus. Ook bezoek ik archieven waar brieven en dagboeken van Guus opgeslagen liggen. Deze honderden pagina’s aan teksten ontcijfer ik, door het slecht leesbare handschrift, in speciaal ontwikkelde software van het Nationaal Archief. Daarnaast werk ik met professionele begeleiding van de schrijvers bij Editio aan het schrijven van een literaire non-fictie. Zodat mijn ontmoeting met Guus zo teder mogelijk vereeuwigd word.

Het is een tijd en energie rovend process. Met veel matriaal om mee te werken. Enige tijd geleden maakte ik daarom een korte audio documentaire om het process vast te leggen.
“Guus kon onderweg zijn, of ergens in de wei gaan zitten om te tekenen. Echt verloren, en dan ineens was de dag voorbij.
Zo’n dromer”

Guus van Hemert (Voorburg, 17 augustus 1927 - Nijmegen, 12 augustus 2011) was een Nederlands jezuïet. Ook was hij (behalve priester) catecheet en eindredacteur van de Nieuwe Katechismus, kunsthistoricus, kunstenaar, tv- en radiomaker, columnist en schrijver.

Guus vervolgde zijn middelbare schoolopleiding aan het Aloysiuscollege van de Jezuïeten. Deze periode viel grotendeels samen met de Duitse bezetting en de hongerwinter. Guus liet zijn intellectuele capaciteiten zien door met uitstekende resultaten zijn Gymnasium A af te ronden, terwijl zijn artistieke talenten zich begonnen te ontwikkelen in tekenen en schilderen. Na enkele maanden aan de Academie voor Beeldende Kunsten trad hij begin 1947 toe tot het tweejarige noviciaat van de Jezuïeten in Grave. Na het afleggen van zijn eerste geloften in 1949, voltooide hij zijn studies in Filosofie, kunstgeschiedenis, archeologie en theologie. Op 31 juli 1959 werd Van Hemert tot priester gewijd in de kerk van Sint Servaas. Vervolgens bracht hij nog een jaar door met geestelijke bezinning in Dublin, Ierland, voordat hij in 1964 zijn laatste plechtige geloften aflegde. Gedurende zijn carriere pububliceerde Guus meerdere boeken, schreef hij collumns voor onderandere dagblad Trouw en presenteerde verschillende televisie programma’s voor onderandere omroep KRO. Veelal met betrekking tot kunst en het geloof.

Guus van Hemert op Wikipedia